δικηγόρος για ακίνητα

Ζητήστε συμβουλές από μέλη της οικογένειας και φίλους πριν πάρετε μια μεγάλη απόφαση. Αν πρόκειται για το δίκαιο των συμβάσεων ή την επίλυση διαφορών, είναι πάντα καλύτερο να υπάρχει δικηγόρος. Ένας καλός δικηγόρος για ακίνητα μπορεί να σας βοηθήσει να επανεξετάσετε πιθανά προβλήματα με τη σύμβασή σας και να διαπραγματευτείτε με τους πωλητές και τους δικηγόρους για να διευθετήσετε τις λεπτομέρειες πριν από το ταξίδι μέσω των δικαστηρίων.

Τι είδους ζητήματα μπορούν να χειριστούν; Δεν χειρίζονται μόνο πράγματα που σχετίζονται με τα αρχεία μεταβίβασης τίτλου (όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα), όπως κάνουν οι περισσότεροι άλλοι δικηγόροι, εκτός αν υπάρχει κάτι μοναδικό στην ιστορία του ακινήτου σας, όπως το ότι χτίστηκε σε γη όπου υπήρχε προηγούμενη χρήση από ιθαγενείς Αμερικανούς ή απλά μια απλή παραδοξότητα όπως το ότι βρίσκεται πάνω σε ένα πηγάδι νερού που κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε μέχρι να αρχίσει η κατασκευή…

Σαν να μπορεί να σας χτυπήσει κεραυνός ενώ προσπαθείτε να αγοράσετε το διπλανό σπίτι! Έχω δει όλων των ειδών τις περίεργες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, από διαφωνίες μεταξύ συνιδρυτών που κατέληξαν σε δικαστική διαμάχη- να χάσω τη δουλειά μου- να χτυπήσω “τον τοίχο” (τρύπα) ή αλλιώς πρόβλημα χρέους- να ασχοληθώ με κυβερνητικές υπηρεσίες (όπως οι φορολογικές αρχές) σχετικά με φόρους ή άλλα θέματα που αφορούν την ιδιοκτησία μου- να χρησιμοποιήσω απαλλοτριωτικό δικαίωμα

Βρείτε έναν έμπειρο δικηγόρο για ακίνητα

Θέλετε να βρείτε έναν δικηγόρο για ακίνητα με εμπειρία στον τομέα του δικαίου ακινήτων στον οποίο εμπίπτει η συναλλαγή σας. Για παράδειγμα, αν αγοράζετε ή πουλάτε ακίνητα, θα θελήσετε να βρείτε έναν δικηγόρο που ασχολείται κυρίως με αυτούς τους τομείς του δικαίου.

Διαβάστε  Ποιες είναι οι συνηθέστερες περιπτώσεις που χρειάζεται συνδρομή δικηγόρου σε υποθέσεις κτηματολογίου;

Μάθετε αν ο υποψήφιος δικηγόρος για ακίνητα έχει εμπειρία σε συναλλαγές παρόμοιες με τη δική σας- για παράδειγμα, αν αγοράζετε εμπορικά ακίνητα και δεν γνωρίζετε τι είδους επιλογές χρηματοδότησης υπάρχουν για εμπορικά ακίνητα (ή ακόμη και για κατοικίες), τότε η εύρεση κάποιου που έχει ασχοληθεί με μεγάλα δάνεια θα μπορούσε να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τη διαδικασία αυτή.

Τι μπορούν να κάνουν;

Ένας δικηγόρος ακινήτων μπορεί να σας βοηθήσει σε μια σειρά από νομικά ζητήματα, όπως:

  • Παροχή συμβουλών σχετικά με την αγορά ενός ακινήτου. Εάν αγοράζετε σπίτι ή άλλο είδος ακινήτου, ο δικηγόρος σας θα διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και ότι δεν θα γίνουν λάθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα διασφαλίσει επίσης ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατανοούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους βάσει της σύμβασης.
  • Παροχή συμβουλών σχετικά με την πώληση ακινήτων. Εάν επιθυμείτε να πουλήσετε κάποιο οικόπεδο ή άλλο είδος ακινήτου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτό γίνεται νόμιμα, ώστε να μην αφήσετε τον εαυτό σας ευάλωτο με οποιονδήποτε τρόπο εάν κάτι πάει στραβά μετά την ολοκλήρωση (π.χ. εάν κάποιος ισχυριστεί ότι παραπλανήθηκε). Το ίδιο ισχύει και αν υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης – για παράδειγμα, αν υπάρχει διαφωνία σχετικά με την τιμή ή άλλους όρους, όπως οι επισκευές που απαιτούνται πριν από τη μεταβίβαση). Ο δικηγόρος για ακίνητα θα πρέπει να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε αυτό το στάδιο- διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να προετοιμάσει δικαστικά έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω τη διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση από όποιον αποφασίζει για αυτά τα θέματα σε τοπικό επίπεδο (το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το πού ακριβώς κατοικούν). Αυτό προφανώς θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο άγχος από το να έχουν συμφωνηθεί όλα εκ των προτέρων, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε να βρεθείτε σε τέτοιες καταστάσεις με κάθε κόστος!
Διαβάστε  Δίκαιο Κτηματολογίου - Τι λένε οι Νομικοί

Τι πρέπει να γνωρίζουν;

  • Ποια είναι η αξία του ακινήτου;
  • Ποιοι είναι οι πωλητές και οι αγοραστές;
  • Ποιο είναι το συμβόλαιο;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το δίκαιο των ακινήτων γενικά, διαβάστε παρακάτω!

Γιατί είναι σημαντικό για μένα;

Ανεξάρτητα από το είδος της συναλλαγής ακινήτων που έχετε αναλάβει, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις καλύτερες συμβουλές. Το κόστος της μη παροχής καλών συμβουλών είναι υψηλό–όχι μόνο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά και ψυχολογικά. Εάν ένας δικηγόρος για ακίνητα δεν παρέχει σωστές νομικές συμβουλές, τότε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τυχόν ζημίες που θα υποστούν οι πελάτες του.

Ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι όταν κάποιος κάνει ένα δαπανηρό λάθος λόγω κακής νομικής συμβουλής (για παράδειγμα: συνάπτει μια συμφωνία χωρίς να έχει κατανοήσει πλήρως τους όρους της). Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες καθώς και συναισθηματική οδύνη, διότι συχνά συνεπάγεται την απώλεια χρημάτων από μια επένδυση ή ένα ακίνητο που προοριζόταν ως μέρος του μελλοντικού σχεδίου συνταξιοδοτικού εισοδήματός σας. Ο κόσμος ψάχνει στο διαδίκτυο καθημερινά και οι δικηγόροι Αθήνα είναι πολύ δημοφιλές ερώτημα.

Ποιον δικηγόρο για ακίνητα πρέπει να επιλέξω;

Για να επιλέξετε τον καλύτερο δικηγόρο για τις κτηματομεσιτικές σας ανάγκες, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Πόση εμπειρία έχει ο δικηγόρος σας; Όσο περισσότερη εμπειρία, τόσο το καλύτερο. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με κάποιον που ξέρει τι κάνει και μπορεί να χειριστεί κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει.
  • Πού ασκεί το επάγγελμα ο δικηγόρος σας; Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά ή την πώληση ακινήτου σε άλλη πολιτεία ή χώρα, τότε ίσως αξίζει να εξετάσετε δικηγόρους που ειδικεύονται σε αυτούς τους τομείς–ή ακόμα καλύτερα, που εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογίας όπως η τηλεδιάσκεψη!
  • Τι είδους ακίνητο κατέχω ή θέλω να αγοράσω/πωλήσω; Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για εμπορικό ή οικιστικό ακίνητο- αν υπάρχουν μοναδικά νομικά ζητήματα (για παράδειγμα, αν ένα σπίτι έχει εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη του), τότε η παρουσία ενός δικηγόρου που γνωρίζει αυτά τα ζητήματα θα μπορούσε να είναι επωφελής.
Διαβάστε  Η αναγκαιότητα εξειδικευμένης νομικής καθοδήγησης στα διαζύγια

Αποκτήστε τη σωστή καθοδήγηση για τη συναλλαγή σας με ακίνητα

Όταν ψάχνετε για δικηγόρο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε με τι είδους συναλλαγή ακινήτων έχετε να κάνετε: οικιστική ή εμπορική- μονοκατοικία ή πολυκατοικία- αγορά γης ή συμφωνία μίσθωσης.

Δεύτερον, αν πρόκειται για εμπορική συναλλαγή, έχετε ιδιαίτερες προκλήσεις; Υπάρχει κάποια ειδική γλώσσα στη σύμβαση που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα αργότερα; Κατανοούν και τα δύο μέρη όλους τους όρους της; Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί ζωνών ή περιβαλλοντικές ανησυχίες; Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ο δικηγόρος σας έχει εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν.

Τρίτον, πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους για την υπόθεσή σας; Θα είναι σε θέση το άτομο αυτό να αφιερώνει αρκετές ώρες την εβδομάδα προς την κατεύθυνση της παρακολούθησης των εξελίξεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ αγοραστών/πωλητών/μισθωτών/ενοικιαστών; Και τέλος -και ίσως το πιο σημαντικό- επικοινωνούν αρκετά καλά (προφορικά και ψηφιακά), ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να κατανοούν ακριβώς πού βρίσκονται τα πράγματα σε κάθε βήμα αυτού του κοινού ταξιδιού!

Συμπερασματικά

Όταν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ή να πουλήσετε ακίνητα, είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή καθοδήγηση από έναν δικηγόρο. Ο δικηγόρος σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας, καθώς και να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διαδικασία της συναλλαγής.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *