Έξωση σε δωρεάν παραχώρηση

Αναλυτικός οδηγός και νόμοι για την έξωση σε περιπτώσεις δωρεάς χρήσης

Τι είναι η δωρεά παραχώρησης; Η δωρεά παραχώρησης αναφέρεται σε μια συμφωνία όπου ένα άτομο παραχωρεί ένα αγαθό σε έναν άλλον χρήστη, για έναν καθορισμένο ή μη καιρό, χωρίς να απαιτείται αντίτιμο. Ο δεύτερος έχει την υποχρέωση να επιστρέψει το αγαθό μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Πότε είναι δυνατή η έξωση σε περίπτωση δωρεάς παραχώρησης; Η έξωση σε περίπτωση δωρεάς παραχώρησης μπορεί να λάβει χώρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Όταν ο παραχωρητής παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όπως αν χρησιμοποιεί το αγαθό για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που συμφωνήθηκαν, ή προκαλεί ζημιές σε αυτό.
  2. Όταν η συμφωνία δωρεάς χρήσης έχει λήξει.
  3. Όταν ο παραχωρητής έχει απεβίωσει.

Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η έξωση σε περίπτωση δωρεάς παραχώρησης;

Η έξωση σε περίπτωση δωρεάς παραχώρησης μπορεί να γίνει είτε με την αποστολή επίδοσης εξωδίκου στον παραχωρητή, με το οποίο του ζητείται να απελευθερώσει το αγαθό εντός 30 ημερών. Αν ο παραχωρητής δεν το κάνει αυτό εντός της προθεσμίας, ο παραχωρητής έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να αιτηθεί την επιστροφή του αγαθού. Ο δικηγόρος για ακίνητα θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η διαδικασία για την έξωση γίνεται με την υποβολή αιτήσεως στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  1. Δήλωση ότι η δωρεάν παραχώρηση έχει λήξει ή ότι ο χρήστης παραβιάζει τους όρους της σύμβασης.
  2. Οποιαδήποτε σχετική προηγούμενη εξώδικη όχληση, αν υπάρχει.
  3. Το αίτημα για έκδοση διαταγής απόδοσης του ακινήτου.
Διαβάστε  Μοναστήρι Άγιος Εφραίμ - Ωράριο και Τηλέφωνο στη Νέα Μάκρη

Το δικαστήριο, μετά από εξέταση της αίτησης, έχει την εξουσία να εκδώσει διαταγή απόδοσης του ακινήτου. Αυτή η διαταγή εκτελείται από το δικαστικό επιμελητή, ο οποίος υποχρεώνει τον χρήστη να αποχωρήσει από το ακίνητο.

Οι νόμοι που διέπουν τη διαδικασία έξωσης σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης περιλαμβάνουν:

  1. Τον Αστικό Κώδικα, άρθρο 685: Προβλέπει το δικαίωμα του δωρητή να απαιτήσει την απόδοση του δώρου, αν ο δωρεοδόχος παραβιάζει τους όρους της δωρεάς.
  2. Τον Αστικό Κώδικα, άρθρο 702: Αναφέρει ότι η μίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λήγει αυτόματα με τον πάροδο του χρόνου που συμφωνήθηκε.
  3. Τον Αστικό Κώδικα, άρθρο 703: Προβλέπει τη λύση της μίσθωσης ακινήτου για αόριστο χρονικό διάστημα με προθεσμία τουλάχιστον δύο μηνών με καταγγελία από έναν από τους συμβαλλόμενους.
  4. Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άρθρο 686: Δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να εκδώσει διαταγή απόδοσης ακινήτου, αν υπάρχουν νόμιμες προϋποθέσεις.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *