Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων

Όταν πρόκειται για την ανάκτηση δεδομένων, υπάρχουν μερικές έννοιες που πρέπει να κατανοήσετε.

Τα δεδομένα εγγράφονται σε έναν σκληρό δίσκο σε τομείς και αυτοί οι τομείς αντικατοπτρίζονται στις πλάκες του σκληρού δίσκου. Όταν ένας υπολογιστής παρουσιάζει βλάβη, τα δεδομένα μπορεί να είναι ελλιπή ή κατεστραμμένα. Όταν συμβαίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που κάνει ένας τεχνικός είναι να προσπαθήσει να βρει τι φταίει με το υλικό και στη συνέχεια να προσπαθήσει να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δεδομένα. Ωστόσο, αν θέλετε να επισκευάσει τον υπολογιστή σας κάποιος που ξέρει τι κάνει -και αν θέλετε όχι απλώς να τον φτιάξει αλλά και να πάρει πίσω όλα όσα χάθηκαν-, τότε βεβαιωθείτε ότι έχει εμπειρία στην ανάκτηση δεδομένων από αποτυχημένους δίσκους.

Η ανάκτηση δεδομένων είναι η διαδικασία αποκατάστασης των χαμένων δεδομένων σε ένα σκληρό δίσκο ή άλλο μέσο

Ανάκτηση δεδομένων είναι η διαδικασία ανάκτησης χαμένων δεδομένων σε σκληρό δίσκο ή άλλο μέσο. Το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιεί αλγόριθμους που διαβάζουν σκληρούς δίσκους και εντοπίζουν σειρές πληροφοριών που μπορεί να είναι αρχεία ή έγγραφα. Εάν χάσετε τα δεδομένα σας, η αντικατάστασή τους μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά, ειδικά εάν χρειαστεί να πληρώσετε κάποιον άλλον για να το κάνει για εσάς.

Διαβάστε  Ανάκτηση δεδομένων μετά από Format σκληρού δίσκου - Οδηγός

Η ανάκτηση δεδομένων περιλαμβάνει δύο βήματα:

  • Σάρωση – Αυτή η διαδικασία εξετάζει όλες τις περιοχές του δίσκου σας αναζητώντας οποιαδήποτε αναγνώσιμη πληροφορία, ακόμη και αν οι περιοχές αυτές έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές βλάβες, όπως γρατσουνιές στην επιφάνεια των πλατό ή σπασμένες ακίδες μέσα στις θύρες σύνδεσης του δίσκου (όπου συνδέονται τα καλώδια). Ο χρόνος που χρειάζεται αυτό το βήμα εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς: αν έχει υποστεί ζημιά μόνο ένα μικρό τμήμα της μονάδας δίσκου σας, η σάρωση θα διαρκέσει λιγότερο χρόνο από ό,τι αν έχουν υποστεί φυσική ζημιά πολλά τμήματα.* Ανάκτηση – Μόλις η σάρωση τελειώσει με την εύρεση τυχόν αναγνώσιμων δεδομένων από τις κατεστραμμένες περιοχές, τότε αρχίζει η ανάκτηση επιχειρώντας δοκιμές ανακτησιμότητας έναντι κάθε κομματιού που βρέθηκε κατά τη σάρωση, έως ότου ένα από αυτά περάσει τα κριτήρια δοκιμής του (για παράδειγμα: αν περιέχει αναγνωρίσιμο κείμενο), πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι θα μπορούσε ενδεχομένως να περιέχει κάτι χρήσιμο, όπως ένα παλιό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη πέρυσι ή ίσως ακόμη και κάτι νεότερο, όπως ένα σημαντικό υπολογιστικό φύλλο που περιέχει υπολογισμούς που χρειάζονται αργότερα στη συνέχεια κατά τη λήψη αποφάσεων με βάση τους προβλεπόμενους αριθμούς πωλήσεων μετά τη δημοσίευση της έκθεσης κερδών του επόμενου τριμήνου”.

Συνήθως, η ανάκτηση δεδομένων λειτουργεί καλά μόνο όσο τα δεδομένα είναι ακόμα φυσικά άθικτα στον σκληρό δίσκο.

Η ανάκτηση δεδομένων είναι δυνατή μόνο εάν τα δεδομένα παραμένουν ανέπαφα στον σκληρό δίσκο. Εάν έχουν αντικατασταθεί, για παράδειγμα από νέα αρχεία που έχουν εγγραφεί σε ένα δίσκο ή από μορφοποίηση, τότε είναι απίθανο οποιαδήποτε υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων να είναι σε θέση να ανακτήσει ό,τι υπήρχε πριν.

Διαβάστε  Πώς να επισκευάσεις την οθόνη του κινητού σου

Αν ο σκληρός σας δίσκος έχει καταστραφεί και χρειάζεστε βοήθεια για την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων σας, μην ανησυχείτε: υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται ακριβώς σε αυτό!

Μερικές φορές, ακόμη και αν ένας υπολογιστής δεν μπορεί πλέον να εκκινήσει, είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από τον υπολογιστή.

Μερικές φορές, ακόμη και αν ένας υπολογιστής δεν μπορεί πλέον να εκκινήσει, είναι ακόμα δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από τον υπολογιστή. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας και θέλετε να επαναφέρετε τα αρχεία σας από αυτό, μπορείτε να το κάνετε εκκινώντας στο διαμέρισμα ή το δίσκο ανάκτησης. Εάν δεν έχετε αντίγραφο ασφαλείας και πρέπει να ανακτήσετε αρχεία από έναν υπολογιστή που δεν μπορεί να εκκινηθεί, τότε θα χρειαστείτε κάποιο λογισμικό ανάκτησης δεδομένων, όπως το R-Studio ή το Recuva.

Το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιεί αλγόριθμους που διαβάζουν σκληρούς δίσκους και εντοπίζουν σειρές πληροφοριών που μπορεί να αποτελούν αρχεία ή έγγραφα.

Το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιεί αλγόριθμους που διαβάζουν σκληρούς δίσκους και εντοπίζουν σειρές πληροφοριών που μπορεί να είναι αρχεία ή έγγραφα. Το λογισμικό μπορεί στη συνέχεια να διαβάσει τα δεδομένα και να τα γράψει σε μια νέα θέση ή μπορεί επίσης να διαβάσει τα δεδομένα και να τα γράψει πίσω στην αρχική τους θέση.

Εάν έχετε ήδη επιχειρήσει να ανακτήσετε δεδομένα μόνοι σας, αλλά δεν τα καταφέρατε, είναι προτιμότερο να το αφήσετε σε έναν επαγγελματία.

Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει να ανακτήσετε δεδομένα μόνοι σας, αλλά δεν τα καταφέρατε, είναι προτιμότερο να το αναθέσετε σε έναν επαγγελματία. Η ανάκτηση δεδομένων από SSD δεν είναι ένα έργο για ερασιτέχνες. Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάκτησης δεδομένων και ο καλύτερος τρόπος ανάκτησης δεδομένων είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά.

Διαβάστε  Διαχείριση Social Media - Βασικοί Στόχοι

Γνωρίστε τα βασικά για το πώς να ανακτήσετε τα κρίσιμα δεδομένα σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά για το πώς να ανακτήσετε τα κρίσιμα δεδομένα σας. Εάν δεν μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν επιχειρήσετε οποιοδήποτε είδος ανάκτησης. Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πηγές τροφοδοσίας είναι αποσυνδεδεμένες από την εν λόγω συσκευή (που περιλαμβάνει τόσο τον προσαρμογέα εναλλασσόμενου ρεύματος όσο και την μπαταρία της). Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε τυχόν εξωτερικές μονάδες δίσκου που είναι συνδεδεμένες μέσω καλωδίων USB ή FireWire- αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν τυχαία καταστροφή ή ζημιά δεδομένων κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάκτησης.

Επόμενο βήμα: αν είναι δυνατόν, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα συμβατό με αυτό που ήταν εγκατεστημένο στο δικό σας (για παράδειγμα Windows 7 έναντι Windows 10). Αυτό θα σας επιτρέψει την πρόσβαση μέσω επιλογών ανάκτησης, όπως η Επαναφορά συστήματος και η Ασφαλής λειτουργία με δικτύωση – και οι δύο χρήσιμες επιλογές όταν προσπαθείτε όχι μόνο να ανακτήσετε αρχεία αλλά και να αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοση συνολικά!

Conclusion

Ελπίζουμε αυτή η σύντομη επισκόπηση να σας βοήθησε να καταλάβετε τι είναι η ανάκτηση δεδομένων και πώς μπορεί να σας βοηθήσει. Συνιστούμε επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ερευνήσετε άλλες επιλογές, όπως η αποθήκευση στο cloud ή τα αντίγραφα ασφαλείας, τα οποία θα διασφαλίσουν ότι τα πιο σημαντικά αρχεία σας είναι πάντα διαθέσιμα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την αρχική τους θέση.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *