Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γονάτου είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των φθαρμένων ή βλαβερών αρθρώσεων του γονάτου με μια τεχνητή αρθρώση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί τον αρθρικό χόνδρο και τον πυρήνα των οστών του γονάτου και αντικαθιστά αυτούς τους ιστούς με ένα ειδικό επίθεμα από μέταλλο και πλαστικό που αναπαριστά τη φυσική αρθρώση του γονάτου.

Η αρθροπλαστική γονάτος είναι συνήθως απαραίτητη για ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα του γονάτου, τραυματισμούς του γονάτου ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων που προκαλούν πόνο και περιορισμό της κίνησης. Η αρθροπλαστική γονάτου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς του επιτρέπει να ανακτήσει την κινητικότητα και την ανεξαρτησία του.

Η αρθροπλαστική γονάτου είναι μια σημαντική επέμβαση που απαιτεί προετοιμασία και παρακολούθηση πριν και μετά την επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να συζητήσει με τον χειρουργό του για τις επιλογές αναισθησίας και της διαδικασίας της αρθροπλαστικής γονάτου. Επίσης, ο χειρουργός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης, όπως η μόλυνση ή η θρόμβωση αίματος.

Μετά την αρθροπλαστική γονάτου, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία και άσκηση. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και έναν χρόνο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να προσέχει την κίνηση και τη χρήση του γονάτου του κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και στη συνέχεια, για να αποφύγει τον κίνδυνο επανεμφάνισης προβλημάτων.

Συμπερασματικά

Συνολικά, η αρθροπλαστική γονάτου είναι μια αποτελεσμκτική μέθοδος για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στο γόνατο. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, την αύξηση της κινητικότητας του γονάτου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Διαβάστε  Μοναστήρι Άγιος Εφραίμ - Ωράριο και Τηλέφωνο στη Νέα Μάκρη

Η αρθροπλαστική γονάτου μπορεί να γίνει είτε με την αντικατάσταση της ολικής γόνατος, είτε με την αντικατάσταση μόνο μιας ή και των δύο αρθρώσεων που συνδέουν το μηρό με τη γάμπα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αρθροπλαστικής γονάτου, όπως η αρθροπλαστική με πρόθεση σταθεροποίησης της αρθρώσεως (PSI) και η αρθροπλαστική με ανατομική αναπαραγωγή (CR). Ο Ορθοπεδικός χειρουργός θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αρθροπλαστικής γονάτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και η κατάσταση του ασθενούς, η σοβαρότητα της κατάστασης του γόνατος και οι επιθυμίες του ασθενούς.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *