Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου με μια τεχνητή άρθρωση. Στόχος της είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας και η παράταση της ζωής του πάσχοντος ισχίου για έναν ενεργό τρόπο ζωής. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα που μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, όπως τα φάρμακα κατά του πόνου, η φυσικοθεραπεία ή ακόμη και η χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος.

Αρθροπλαστική ισχίου

Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια διαδικασία αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου με μια τεχνητή προσθετική συσκευή. Οι κύριοι στόχοι της αντικατάστασης ισχίου είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι διαδικασίες αντικατάστασης ισχίου ποικίλλουν ανάλογα με τις μοναδικές ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό σας. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω μιας τομής στο μπροστινό μέρος (πρόσθια προσπέλαση) είτε στο πλάι (πλάγια προσπέλαση). Μια τεχνητή σφαίρα τοποθετείται στην υποδοχή του οστού του ισχίου σας, ενώ μια τεχνητή θήκη προσαρτάται στο μηριαίο οστό (μηριαίο οστό). Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την κίνηση εντός του εύρους της κίνησής του χωρίς πόνο ή δυσκαμψία μετά την επέμβαση χρόνος ανάρρωσης

Διαδικασίες αρθροπλαστικής ισχίου

Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά την άρθρωση του ισχίου με τεχνητά μέρη. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται όταν ο ασθενής έχει έντονο πόνο στις αρθρώσεις και αναπηρία.

Διαβάστε  Πως να αφομοιώσετε μια σωστή υγιεινή διατροφή

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι μια διαδικασία αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Ο κύριος στόχος αυτής της επέμβασης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της κινητικότητας σε άτομα με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Η αντικατάσταση ισχίου χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των όγκων των οστών, των συγγενών παραμορφώσεων και των καταγμάτων ή της εξάρθρωσης της άρθρωσης. Πώς λειτουργεί η αντικατάσταση ισχίου;

Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή σε οποιαδήποτε πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης σας ή μέσω της βουβωνικής περιοχής (ανάλογα με το πόσο μυϊκό ιστό χρειάζεται επίσης πρόσβαση). Στη συνέχεια αφαιρούν τα κατεστραμμένα οστά από το εσωτερικό της λεκάνης σας πριν αφαιρέσουν τον κατεστραμμένο χόνδρο γύρω από την υποδοχή σας, όπου το μηριαίο οστό σας εφαρμόζει στη θέση του όταν περπατάτε ή τρέχετε κ.λπ., κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, ειδικά αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εδώ μέσα, επειδή ουσιαστικά είναι σαν να έχετε γυαλόχαρτο που τρίβεται το ένα πάνω στο άλλο συνεχώς κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, οπότε προκαλεί μεγάλη δυσφορία όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αλλά ακόμη και όταν ξεκουράζεστε επίσης!

Μόλις αφαιρεθεί όλο αυτό το υλικό από το εσωτερικό, θα μείνουν μόνο λείες επιφάνειες εκεί που κάποτε ήταν τραχιές- αυτές οι επιφάνειες διαμορφώνονται στη συνέχεια κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους και πάλι! Αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια τοποθετούμε στη θέση του το νέο μας προσθετικό μέλος, το οποίο αποτελείται ακριβώς όπως τα κανονικά οστά, μόνο που δεν συνδέονται με νεύρα, οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος – υπέροχα νέα, έτσι δεν είναι;!

Διαβάστε  Τι είναι η αρθροσκόπηση

Οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας για την αντικατάσταση ισχίου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Μπορεί να έχετε ένα σωλήνα αποστράγγισης στο πόδι ή το χέρι σας για να απομακρύνεται το αίμα και το υγρό από την περιοχή γύρω από τη νέα άρθρωση του ισχίου σας.

Ο φροντιστής σας θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να αρχίσετε να κινείστε αργά μετά το χειρουργείο. Μπορεί να έχετε πατερίτσες στην αρχή, αλλά θα σας αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορείτε να κινείστε πιο εύκολα και με λιγότερο πόνο.

Πιθανόν να σας χορηγηθεί παυσίπονο από το στόμα ή μέσω ενδοφλέβιας γραμμής (IV) κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης- αυτό είναι απαραίτητο για τον έλεγχο τυχόν ενοχλήσεων ή πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης στο σπίτι μετά την έξοδο από την περίοδο νοσηλείας εντός 1-2 εβδομάδων μετά την επέμβαση

Οι αντικαταστάσεις ισχίου αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο και την αναπηρία που προκαλεί η αρθρίτιδα του ισχίου. Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο επιτυχής όταν πραγματοποιείται σε νεότερα, υγιή άτομα που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει οστεοπόρωση.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση ισχίου μπορούν να περιμένουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με λίγους περιορισμούς στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Συμπερασματικά

Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με μια τεχνητή άρθρωση. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξωνοσοκομειακή ή ενδονοσοκομειακή επέμβαση και συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου είναι να ανακουφίσει τον πόνο στην περιοχή του ισχίου και να επιτρέψει στους ασθενείς να επιστρέψουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής χωρίς περιορισμούς λόγω της πάθησής τους.

Διαβάστε  Όζοι του θυρεοειδούς - Διατροφή

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *