Φθηνό διαζύγιο

Ένα φθηνό διαζύγιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Η απάντηση σε αυτό το θέμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του γάμου, οι οικονομικές συνθήκες των συζύγων, η παρουσία παιδιών και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να ρυθμίσουν τα θέματα τους κατά τη διάρκεια του διαζυγίου.

Ειδικότερα, το συναινετικό διαζύγιο αναφέρεται σε μια διαδικασία όπου οι σύζυγοι συμφωνούν σχετικά με τους όρους του διαζυγίου χωρίς να απαιτείται δικαστική αγωγή. Συνήθως, αυτό το είδος διαζυγίου μπορεί να είναι οικονομικά πιο προσιτό, καθώς δεν απαιτεί δαπάνες για δικαστικές διαδικασίες και δικηγορικές αμοιβές που συνδέονται με την αγωγή και τη δικαστική επίλυση των ζητημάτων.

Ωστόσο, οι δαπάνες που σχετίζονται με το διαζύγιο εξαρτώνται επίσης από την πολυπλοκότητα της περίπτωσης, τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν (όπως η φροντίδα των παιδιών και η κατανομή της περιουσίας) και τον απαιτούμενο χρόνο για την επίλυση των διαφορών. Επίσης, η νομοθεσία και οι διαδικασίες διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή.

Συνολικά, το κόστος και η διάρκεια ενός διαζυγίου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Συνιστάται να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο ή έναν ειδικό στα θέματα διαζυγίου για να κατανοήσετε τις επιπτώσεις και τις επιλογές που έχετε στη συγκεκριμένη περίπτωσή.

Αρχικά, οι νομικοί εκπρόσωποι των συζύγων δημιουργούν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που καθορίζει τον τρόπο επίλυσης του γάμου τους, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους, όπως η φροντίδα, η επικοινωνία, η διατροφή και ο τόπος διαμονής τους (εάν υπάρχουν παιδιά από τον γάμο τους). Σύμφωνα με τον νόμο, για το διαζύγιο με συναίνεση απαιτούνται δύο νομικοί, ένας για κάθε σύζυγο. Στη συνέχεια, το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό υπογράφεται από τους δύο συζύγους στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) και ο υπάλληλος του ΚΕΠ επικυρώνει τη γνησιότητα των υπογραφών τους.

Διαβάστε  Ποιες είναι οι συνηθέστερες περιπτώσεις που χρειάζεται συνδρομή δικηγόρου σε υποθέσεις κτηματολογίου;

Μετά από 10 ημέρες από την υπογραφή στο ΚΕΠ, μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία της συμβολαιογραφικής πράξης. Στη συμβολαιογραφική αυτή πράξη, οι νομικοί των μερών και οι ίδιοι οι σύζυγοι υπογράφουν μπροστά σε συμβολαιογράφο. Σε περίπτωση που ένας από τους συζύγους δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να παρευρεθεί στη διαδικασία υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης μπροστά στον συμβολαιογράφο για δικούς του λόγους, πρέπει να δώσει ειδική εξουσιοδότηση στον νομικό που τον εκπροσωπεί, έτσι ώστε αυτός να υπογράψει τη συμβολαιογραφική πράξη εξ ονόματος του.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της πνευματικής λύσης του γάμου, κατά το οποίο η συμβολαιογραφική πράξη καταχωρείται στη Μητρόπολη που ανήκει η εκκλησία όπου τελέστηκε ο γάμος των συζύγων. Αυτό γίνεται για να εκδοθεί το διαζευκτήριο και να δοθεί η δυνατότητα στους συζύγους να πραγματοποιήσουν ενδεχομένως ένα νέο θρησκευτικό γάμο στο μέλλον, εάν το επιθυμούν. Στη συνέχεια, οι σύζυγοι πρέπει να παραδώσουν τη συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου στο ληξιαρχείο όπου είχε καταχωρηθεί ο γάμος τους, προκειμένου να ενημερωθεί η ληξιαρχική εγγραφή και να καταγράφεται ότι ο γάμος έχει λυθεί με βάση τη συμβολαιογραφική πράξη.

Με το άρθρο 3 του νόμου αυτού επήλθε τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1439 παρ.2 ΑΚ και προστέθηκε ένα πέμπτο μαχητό τεκμήριο ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης, η ενδοοικογενειακή βία που αφορά τη βία στους κόλπους της οικογένειας είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής καθώς και ο συνδυασμός αυτών.

Σε περίπτωση που στο νομικό έγγραφο αναφέρονται ρυθμίσεις σχετικά με τη φροντίδα, την επικοινωνία και τη διατροφή ανηλίκων παιδιών, αυτό το έγγραφο ισχύει νομικά, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι διατάξεις που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων έχουν νομική ισχύ και ισχύουν όπως αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε  Δικηγόρος για ακίνητα - Η Εμπειρία μετράει

Για να συνοψίσουμε, το συναινετικό διαζύγιο είναι μια οικονομικά προσιτή, γρήγορη και λιγότερο δικαστική διαδικασία διαζυγίου σε σύγκριση με άλλες διαδικασίες που συνοδεύονται από δικαστικές διαδικασίες ή δικαστικές διαφορές. Ακόμα και στην περίπτωση του αυτόματου διαζυγίου, όπου ο γάμος λυώνει αυτόματα λόγω μακροχρόνιας χωρισμένοι, η δικαστική διαδικασία προχωρά κανονικά, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *