Ανάκτηση δεδομένων μετά από Format σκληρού δίσκου

Η μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου είναι μια διαδικασία που διαγράφει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους, όπως για να προετοιμαστεί ο σκληρός δίσκος για την εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού συστήματος, για να διορθωθούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο σκληρός δίσκος ή απλώς για να διαγραφούν όλα τα δεδομένα που βρίσκονται σε αυτόν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να ανακτηθούν δεδομένα από έναν μορφοποιημένο σκληρό δίσκο. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν έχετε διαμορφώσει κατά λάθος τον σκληρό δίσκο σας ή εάν έχετε χάσει σημαντικά αρχεία.

Η ανάκτηση δεδομένων μετά από μορφοποίηση είναι εφικτή, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

1. Μην χρησιμοποιείτε τον σκληρό δίσκο μετά τη μορφοποίηση

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιήσετε τον σκληρό δίσκο μετά τη μορφοποίηση. Κάθε νέα εγγραφή δεδομένων στον σκληρό δίσκο μπορεί να αντικαταστήσει τα δεδομένα που θέλετε να ανακτήσετε.

Διαβάστε  Ανάκτηση δεδομένων από Mac & Macbook - Apple -Οδηγός

2. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά προγράμματα ανάκτησης δεδομένων που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε δεδομένα από έναν μορφοποιημένο σκληρό δίσκο. Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να εντοπίσουν και να ανακτήσουν τα δεδομένα που έχετε χάσει.

3. Αποθηκεύστε τα ανακτηθέντα δεδομένα σε ασφαλή τοποθεσία

Μόλις ανακτήσετε τα δεδομένα σας, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε σε ασφαλή τοποθεσία. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα προστατεύσετε από περαιτέρω απώλεια.

Οδηγός ανάκτησης δεδομένων μετά από μορφοποίηση

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την ανάκτηση δεδομένων από έναν μορφοποιημένο σκληρό δίσκο:

  1. Συνδέστε τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή. Εάν ο σκληρός δίσκος είναι εσωτερικός, μπορείτε να τον συνδέσετε σε έναν εξωτερικό ελεγκτή σκληρού δίσκου ή σε έναν σαρωτή δεδομένων.
  2. Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προγράμματα, όπως το Recuva, το Disk Drill και το Stellar Data Recovery.
  3. Εκκινήστε το πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων.
  4. Επιλέξτε τον μορφοποιημένο σκληρό δίσκο από τη λίστα των συσκευών που εμφανίζεται.
  5. Εκτελέστε ένα scan του σκληρού δίσκου. Το πρόγραμμα θα εντοπίσει τα δεδομένα που έχετε χάσει.
  6. Προεπισκόψτε τα ανακτηθέντα δεδομένα. Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τα δεδομένα που θέλετε.
  7. Αποθηκεύστε τα ανακτηθέντα δεδομένα σε ασφαλή τοποθεσία.

Εάν δεν μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας μόνοι σας

Εάν δεν μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας μόνοι σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με μια επαγγελματική υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων. Οι επαγγελματίες τεχνικοί διαθέτουν το εξειδικευμένο εξοπλισμό και την εμπειρία που χρειάζονται για να ανακτήσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα δεδομένα.

Πιθανά προβλήματα

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ανάκτησης δεδομένων μετά από μορφοποίηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Η χρήση ισχυρού λογισμικού μορφοποίησης που διαγράφει τα δεδομένα πολλαπλές φορές.
  • Η επανεγγραφή δεδομένων στον σκληρό δίσκο μετά τη μορφοποίηση.
  • Η φυσική βλάβη του σκληρού δίσκου.
Διαβάστε  iPhone 11 vs iPhone 12 - Ποιες οι διαφορές

Εάν ο σκληρός δίσκος σας έχει υποστεί φυσική βλάβη, η ανάκτηση δεδομένων μετά από φορμάτ μπορεί να είναι πιο δύσκολη ή αδύνατη.

Από Pressinaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *